zondag 19 juni 2011

Het visuele verschil tussen bloemenweide en hooiland

De eerste foto is van een deel van de tuin dat ik spontaan (mits aangepast maaibeheer) heb laten evolueren naar een hooilandje. is dit jaar goed gelukt maar aangezien pas het tweede jaar zijn er nog niet zo veel verschillende soorten.  aangezien deze bodem niet zo rijk is en de grassen rond deze periode (door het droge voorjaar) nog geen 50 cm hebben bereikt, wordt het pas afgemaaid eind september en afgevoerd. voor zowel hooiland als bloemenweide is het belangrijk dat het maairegime wordt aangehouden. dit stuk wordt dus afgemaaid begin april (om het onkruid te onderdrukken) en einde september (om het gaan neerliggen van de grassen en de verruiging tegen te gaan).



de volgende foto is een detail van de ingezaaide bloemenweide van vorig jaar. om het onkruid te onderdrukken werd het een eerste keer gemaaid (met de bosmaaier en niet te kort) begin april. eerste week juli wordt het teug gemaaid en afgevoerd voor de tweede bloei. voornaamste reden voor deze werkwijze op dit stuk is omdat het rijke grond is (bloemenweide of hooiland heeft magere grond nodig, verarmen (verschralen) is dus de boodschap, de grassen al hoger dan 50 cm zullen zijn tegen juli dus het moet er af. hopelijk is het dan droog. en kan het gemaaide groen enkele dagen blijven liggen voor het op de composthoop belandt (om de kringloop volledig te maken). dit deel wordt gemaaid begin april (onderdrukken onkruid), begin juli en begin oktober.

TIP  als je een bloemenweide of hooiland wil integreren in de tuin doe je dat voornamelijk uit overtuiging omdat het beter is voor de biodiversiteit of omdat je het mooi vindt.  Persoonlijk vind ik niet dat het veel tijdsvoordeel oplevert tov regulier maaien omdat je sowieso rond de bloemenweide superstrak moet maaien om een rommelig gezicht te vermijden en omdat regulier maaien met een goede grasmaaier zo snel gaat terwijl het maaien met de bosmaaier toch wel zeer intensief is en je het maaisel manueel moet afvoeren. voordeel is wel dat je het werk een deel kan verplaatsen naar een periode (eind september) dat er sowieso minder tuinwerk ik. het wekelijks onderhoud in de de late lente-zomer vermindert wel tov regulier maaien maar het totaalplaatje dus niet.

Lamswaarde-zeeuws vlaanderen-zeeland-nederland

Lamswaarde-zeeuws vlaanderen-zeeland-nederland
schitterende landelijke gemeente

Blogarchief