als je wat appelbomen hebt staan, loop je in een goed seizoen al snel tegen een berg appels in de schuren aan en naargelang het seizoen vordert, jeukt het toch om na de appelmoes, de appelbrandewijn, het appelsap toch nog iets te doen met de rest van de appels.
heb je nog wat kratjes appels over ? net goed, appelstroop maken vergt enorm veel appels om uiteindelijk een paar potjes vloeibaar goud over te houden. het is een tijdrovend proces maar eigenlijk staat het gewoon uren op het vuur te verdampen. enkel de appels snijden en de afwas stelt iets voor.
nu heb ik van mijn moeder een sapstomer gekregen en die leent zicht uitstekend om gelei ed te maken van zacht fruit. nu heb je zo'n toestel niet nodig om het appelsap te trekken uit de appels maar het is wel minder werk dan de appels eerst door een sapcentrifuge te halen. het gestoomde sap is ook zachter van smaak.
zo'n stoomextractor bestaat uit drie delen, onderste pot doe je water in, daar bovenop past een pot met een kraantje en daar bovenop een pot met gaatjes in de bodem, helemaal bovenaan een glazen deksel.
je snijdt de appels doormidden, en dan de twee stukken nog eens overlangs en de eerste appel kan in de stoommand. zo ga je verder tot de stoommand vol is.
je laat het een uurtje stomen en dan kan je een pannetje onder het kraantje zetten en het sap aftappen.
dat pannetje laat je dan een uur of twee op het vuur staan verdampen tot je ruwweg nog een dikke vinger sap over houdt (dat is dan in het geval van een pannetje dat de grootte heeft van een saussteelpan).
ik denk dat je ongeveer een 20% donkerbruine stroop overhoudt. niks suiker, niks bewaarmiddelen, op en top natuurlijk.